Cursus 100 jaar beeldhouwkunst

12 september 2022, van 19:30 tot 21:30 | Remonstrantse Kerk Sommelsdijk

Kosten: €37,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens deze cursus wordt er op drie avonden gekeken naar beeldhouwkunst uit het begin van de twintigste eeuw, moderne beeldhouwkunst en nieuwe en hedendaagse ontwikkelingen. Als aanvulling op deze cursus wordt er een excursie naar Antwerpen georganiseerd, waar een bezoek gebracht zal worden aan Park Middelheim.

De Beeldhouwkunst uit het begin van de 20e eeuw

We kijken naar de neo-klassieke beelden die de periode rond 1900 domineerden en naar de jugendstil en de art déco tot 1930. Het zijn vooral figuratieve beelden die langzaamaan stilistischer werden. Beroemde kunstenaars zetten de toon: Rodin, Maillol, Kirchner, Degas, Derain en Rik Wouters. Aan hun werk is te zien dat het menselijk beeld overgaat in een vage vorm die nog wel herkenbaar blijft.

De moderne beeldhouwkunst

Kunstenaars gaan iets anders doen met de vormen, ze gaan experimenteren, gaan abstract denken. Dit volgt de schilderkunst, maar dan wat langzamer, omdat de techniek van het maken van beelden tijdrovender en kostbaarder is dan het werken met verf en doek.
Picasso, Brancusi, Boccioni, Giacometti en Marcel Duchamp zijn geweldige voor- beelden van die ontwikkeling. Ook kijk je naar Miró en Henry Moore: verrassende beelden in een vaak verrassend landschap.

Nieuwe en hedendaagse ontwikkelingen

Een beeldhouwer wordt een kunstenaar; zijn werk is geen beeld maar een installatie. Wat moet je daar nu van vinden? Soms is het onbegrijpelijk, vaak een enorm goede vondst. We kijken naar het werk van Alexander Calder, Jean Tinguely, Christo en tenslotte Panamarenko.

Cursusdata:

  • Maandag
  • 19:30-21:30 uur
  • 12, 19, 26 september
  • 3 lessen
  • Locatie Remonstrantse Kerk Sommelsdijk

Heb je een (inhoudelijke) vraag over deze cursus? Stuur een email naar programmering@bzhd.nl