Genomineerden voor NS Publieksprijs en Gouden Kookboek bekend gemaakt

Gepubliceerd op: 29 oktober 2021 09:23

De grootste publieksprijs voor boeken in Nederland, de NS Publieksprijs, heeft deze week de shortlist voor 2021 bekend gemaakt. Het publiek kan kiezen uit maar liefst 6 boeken, die allemaal bestsellers zijn. Verder werden deze week ook de genomineerden bekend gemaakt voor Het Gouden Kookboek 2021. Dat wordt niet alleen lezen, maar ook smullen!

De genomineerden voor de bekendste boekenprijs voor volwassen lezers, de NS Publieksprijs, zijn:

 • Bonuskind – Saskia Noort
 • Derksen – Michel van Egmond & Antoinnette Scheulderman
 • Ik ga leven – Lale Gül
 • Martien – Jan Dijkgraaf
 • Opgewekt naar de eindstreep – Hendrik Groen
 • Wen er maar aan – Maike Meijer

Felbegeerde titel

Welk van deze boeken sleept de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2021 in de wacht? Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2020 tot 1 juli 2021). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein. Vorig jaar werd een recordaantal stemmen uitgebracht van maar liefst 169.000.

Op 17 november sluiten ’s avonds om 19.30 uur de stembussen, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in de talkshow M op NPO 1 door Margriet van der Linden bekend wordt gemaakt welk boek de titel Boek van het Jaar 2021 krijgt.

Ook vijf kanshebbers op de titel Het Gouden Kookboek 2021

Ook zijn deze week vijf smakelijke boeken geselecteerd voor de shortlist van Het Gouden Kookboek 2021. De vakjury onder leiding van Nadia Zerouali heeft vandaag de shortlist bekendgemaakt. De juryleden hebben de vijf kookboeken gekozen door gerechten te koken en proeven uit de tien kookboeken die geselecteerd waren voor de longlist. Op 4 november tijdens de Avond van het Kookboek wordt de uiteindelijke winnaar van Het Gouden Kookboek bekendgemaakt. De dag erna begint de Kookboekenweek die duurt van 5 t/m 14 november.

De vakjury heeft de shortlist vastgesteld met de vijf smakelijkste kookboeken van 2021. De kanshebbers op Het Gouden Kookboek 2021 zijn:

 • De bijbel van de Indiase keuken (Carrera Culinair) van Paulami Joshi
 • Een Kookboek (Lannoo / TerraLannoo) van Seppe Nobels
 • Homakase (Nijgh Cuisine) van Oof Verschuren
 • Job & Perry: een klootzak-proof kookboek (Carrera Culinair / Overamstel) van Job Pattinasarany & Perry de Man
 • Toko Lo (Carrera Culinair / Overamstel) van Lola van Ruler

Smaakpapillen

De winnaar van Het Gouden Kookboek 2021 wordt bekendgemaakt aan de vooravond van de Kookboekenweek: op de Avond van het Kookboek, op 4 november in restaurant Droog in Amsterdam. Tijdens de Avond van het Kookboek worden de smaakpapillen geprikkeld met culinaire hoogstandjes en vieren we de liefde voor kookboeken en lekker eten. Het Gouden Kookboek wordt jaarlijks toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. In 2020 won Yvette van Boven met Home Made Basics Het Gouden Kookboek, in 2019 won Vanja van der Leeden met Indorock, in 2018 was dit Jigal Krant met TLV en in 2017 won Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

Bron: CPNB