Vrijwilligers Mies, Jacqueline en Ankie aan het woord over hun werk bij het digiTaalhuis

Gepubliceerd op: 10 augustus 2021 09:42

Mies, Jacqueline en Ankie zijn vrijwilligers bij het digiTaalhuis. Alle drie dragen zij op verschillende manieren hun steentje bij aan de maatschappij, maar wel met één gemeenschappelijk doel: iets betekenen voor anderen.

“Ik vind het fijn om nuttig bezig te zijn. Zonder dit werk zou ik me erg eenzaam voelen”, zegt Ankie. Binnen het digiTaalhuis helpt ze mensen voornamelijk verder met digitale vaardigheden. Bijvoorbeeld hoe iemand een DigiD kan aanvragen,hoe je online een afspraak bij de gemeente kunt maken of hoe je toeslag aanvraagt. “Het is zo mooi om te zien hoe je iemand verder kunt helpen. De wereld wordt steeds digitaler en er is een grote groep die hier niet in mee kan. Dat is zo zonde”.

Mies vindt haar werk als vrijwilliger erg leuk en afwisselend. “Ik vind het zo bijzonder om continuandere mensen en culturen te leren kennen. Dat maakt het werk erg divers”. Ook het persoonlijk contact vindt ze fijn. Cursisten kunnen Mies een appje sturen of bellen om zich aan te melden voor een cursus of om vragen te stellen. Zo houdt ze het contact met het digiTaalhuis laagdrempelig.

Het besef hoe erg het nodig is om mensen op wegte helpen was er ook snel bij Jacqueline. Binnen het digiTaalhuis is ze het aanspreekpunt voor de spreekuren en verzorgd ze de intake gesprekken.“Er komen hier mensen die om welke reden dan ook niet meer in hun eigen land kunnen wonen. Ook veel hoogopgeleiden die een ‘luxe’ leven hadden. Maar eenmaal in Nederland maken die papieren niet meer uit en beginnen ze bij nul. Veel mensen kunnen het zich niet voorstellen hoe dat is en hoe moeilijk mensen hier vervolgens hun weg kunnen vinden”. Ze is blij dat ze juíst zulke mensenop weg kan helpen. Daarnaast wordt ze er zelf ook rijker van. “Iets betekenen voor de maatschappij is niet alleen goed voor een ander maar ook voorjezelf”, aldus Jacqueline.

Op de vraag waarom anderen vrijwilligerswerk zouden moeten doen raakten de drie vrouwen bijna niet uitgepraat. “Je krijgt er zoveel voor terug. Waardering, respect en vooral beloning voor je werk. Je ziet namelijk hoe iemand groeit en opbloeit. Maar we hechten ook veel waarde onze eigen sociale contacten onderling. Het is erg leuk en gezellig en plezier in ons werk staat voorop.”

Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden bij het digiTaalhuis? Neem dan contact op met Kristi Okker via tel. 06 25 50 89 91 of per e-mail kokker@bzhd.nl. Of bekijk de actuele vacatures voor vrijwilligers via onderstaande button. 

Bekijk de actuele vrijwilligersvacatures

Lees meer over het digiTaalhuis