Schatten en schades!

Gepubliceerd op: 8 maart 2019

Nog tot 1 april is in de hal bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) de expositie Schatten en schades! te zien. Daarna zal de expositie gaan rondreizen naar verschillende locaties in Nederland.De expositie vertelt het verhaal van het kwetsbare papieren erfgoed dat we door digitalisering beschermen tegen verval. Je komt oog in oog te staan met papierschades, je kunt honderden voorbeelden ontdekken van gedigitaliseerde archieven en collecties en de schoonheid van het papieren erfgoed bewonderen.De afgelopen jaren zijn er miljoenen pagina’s van boeken, kranten, tijdschrifen en archieven gedigitaliseerd. Ruim twintig jaar is Metamorfoze al actief met het conserveren en digitaliseren van kwetsbaar papieren erfgoed. Op die manier komt het online beschikbaar en behouden we het voor de toekomst.Te zienHet kwetsbare papier met de schadesoorten zoals inktvraat en verzuring. Welke schades bedreigen het papier?De stappen van selectie tot duurzaam bewaren. Waar halen we het kwetsbare papieren erfgoed vandaan? Hoe verloopt het proces?De resultaten van al de miljoenen gedigitaliseerde pagina’s. Ruim driehonderd voorbeelden van gedigitaliseerd papieren erfgoed. Hoe ziet het gedigitaliseerde papieren erfgoed er uit? Waar is het online te vinden?ErvarenBlader door het digitale boek, open de archiefdoos, trek de lades open en bekijk de landkaart van Nederland met alle erfgoedinstellingen die kwetsbaar papieren erfgoed bewaren. En ervaar de kwetsbaarheid van het papier door oog in oog te staan met het aangetaste papier.