Groepslessen Poezie tijdens de hele maand februari

 

Bibliotheek Zuid Hollandse Delta is dol op gedichten, daarom zetten wij in plaats van een week de hele maand februari in het teken van Poëzie! We trakteren jullie op mooie lessen poëzie, waardoor leerlingen vast vaker vragen of er in de groep een gedicht kan worden voorgelezen. Of waardoor ze zelf eens een gedichtenbundel uit de bibliotheek pakken!

Ben je geïnteresseerd in één van onderstaande lessen, neem dan contact op met je leesconsulent en plan samen een inspirerende les in. 

 

Lijmen (groep 3-4)
Een creatieve les over gedichten en taal. In het gedicht “Lijmen” van Joke van Leeuwen vallen woorden kapot en worden weer aan elkaar gelijmd. Maar de letters zijn niet op de juiste manier vastgelijmd, de woorden zijn veranderd. Er zijn nieuwe woorden ontstaan! De leerlingen gaan zelf aan de slag en gooien woorden kapot. Daarna proberen ze de delen van de woorden te lijmen en zo nieuwe woorden te maken.

Let op: alleen beschikbaar voor scholen met een dBos!
 

Tong in de knoop (groep 5-6) 
Het gedicht “knoop in de tong” klopt niet. Als het gedicht wordt voorgelezen raak je een beetje van slag. Wat is er aan de hand? Woorden zijn door elkaar gehusseld, dat is het, je tong raakt in de knoop! Leerlingen gaan zelf woorden door elkaar husselen en met deze nieuwe woorden zinnen maken. En ze gaan de woorden van een bestaand gedicht door de war schoppen. Hilariteit!

Let op: alleen beschikbaar voor scholen met een dBos!
 

Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt (groep 7-8)
Tijdens deze les gaan we aan de slag met het boek ‘Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt’ van Edward van den Vendel. Er wordt voornamelijk met de afbeeldingen (van Martijn van der Linden) uit dit boek gewerkt. Zonder het gedicht te hebben gehoord gaan de leerlingen aan de hand van vragen goed kijken naar wat ze zien op verschillende afbeeldingen. Ze schrijven een korte tekst en bedenken wat er voor- of achterafgaande aan de afbeelding gebeurd kan zijn. Na het lezen van het gedicht wordt nagepraat over wat de dichter en illustrator bedoeld kunnen hebben.

Let op: alleen beschikbaar voor scholen met een dBos!